اجتماعی استان اصفهان بهداشت چندر رسانه حقوق بشر حوادث دسته‌بندی نشده دین و اندیشه فرهنگ و هنر مرکزی

دکتر رضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری احوال نیوز، نشست خبری با حضور دکتر رضا فدایی ، مسوول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت اصفهان و دکتر پژمان عقدک ، مسئول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، رضا فدایی ، مسوول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت اصفهان ، در محل سالن غدیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با حضور اصحاب رسانه برگزار گردید. در این نشست خبری ابتدا دکتر رضا فدایی ، مسوول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت اصفهان گفت: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند.

وی در مورد این بیماری گفت: سالَک یک بیماری پوستی است که بر اثر گزش نوعی پشه خاکی به انسان منتقل می‌شود و ضایعات بد شکل و عوارض اجتماعی، روحی و روانی از پیامدهای ناگوار این بیماری است؛ اصفهان از استان‌های سالک خیز کشور است.

وی ادامه داد: سالک ممکن است برای بسیاری از افراد ملموس نباشد، اما مردم شهرستان‌های متعدد درگیر این بیماری هستند.

در مجموع، سال گذشته نزدیک به سه هزار مورد ابتلا به سالک در شهرستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (به جز کاشان و آران و بیدگل) ثبت شد که حدود ۲ هزار مورد آن مربوط به شرق شهرستان اصفهان بود.

وی اظهار داشت: سایر شهرستان هایی که بیشترین درگیری با سالک را در سال گذشته داشتند بُرخوار، شاهین شهر و میمه، اردستان و نطنز بود.

و به لحاظ بروز بیماری سالک به طور تقریبی استان اصفهان رتبه نخست را دارد، اما استان ایلام به نسبت جمعیت بدترین وضعیت را دارد.

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

دکتر رضا فدایی ، مسوول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت اصفهان اضافه کرد: با بیان اینکه آمار ابتلا به سالک در شهرستان ها متفاوت است و برخی از آنها افزایش و تعدادی کاهش آمار داشتند، خاطرنشان کرد: بعنوان مثال در شهرستان شاهین شهر و میمه تعداد مبتلایان در سال ۹۹ حدود ۳۰ نفر بود که به حدود ۵۰ مورد در سال گذشته افزایش یافت.

وی ادامه داد: این نکته را نباید فراموش کرد که برخوار و شاهین شهر در دهه های گذشته، پایتخت سالک کشور بشمار می آمدند و حدود ۱۰ درصد از کل موارد ابتلا در ایران متعلق به آنها بود اما اکنون تعداد مبتلایان آنها نسبت به آن دوره، کاهش یافته و ۲ رقمی شده است.

مسوول بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت اصفهان، با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۰ تعداد موارد ابتلا به سالک در شهرستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (به جز کاشان و آران و بیدگل) حدود ۶۰۰ مورد بیشتر از سال ۹۹ بود، گفت: بر اساس آمار کشوری، بیشترین موارد قطعی ابتلا به سالک در سال گذشته مربوط به استان اصفهان بود.

دکتر رضا فدایی، با بیان اینکه سالک، یک بیماری پوستی بومی در اصفهان و ۱۶ استان دیگر کشور است، توضیح داد: عواملی مانند جنس خاک، حضور موش و پشه و سگ و ساخت و سازهای مسکونی و غیر مسکونی که به سمت مناطق آلوده به سالک پیش رفته است، شرایط را برای شیوع این بیماری فراهم می کند.

وی از مهمترین عوامل پیشگیری از ابتلا به این بیماری را آموزش و فرهنگ سازی بین مردم برای محافظت از خود در فصول شیوع سالک و تعامل دقیق دستگاه های اجرایی مختلف و متولیان امر برای جلوگیری از ساخت و ساز در مناطق پر خطر برشمرد و تصریح کرد: پیشروی ساخت و ساز به سمت نقاط پُر خطر باعث نزدیک شدن مردم به مخازن ناقل این بیماری می شود.

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

اگر شرایط زیست محیطی که مخزن و ناقل بیماری سالک است، اصلاح نشود، منابع و اقداماتی که تاکنون انجام شده است به هدر می‌رود، افزود: از اسفندماه سال گذشته تا شهریورماه سال جاری ۸۴ کانون عملیات در ۸۸ هزار هکتار توسط بیش از ۱۳ هزار نفر روز نیرو طعمه‌گذاری و سم‌پاشی شد.

وی با بیان اینکه سالک، بیماری خاص این منطقه از نظر اقلیمی است، افزود: بطور معمول گزش پشه های ناقل سالک از اردیبهشت آغاز می شود و در مهر و آبان به حداکثر می رسد.

فدایی در مورد بیماری و علائم آن تاکید کرد: مردم ساکن در مناطق سالک خیز یا افرادی که به آنجا سفر داشتند اگر جوشی در سطح پوست خود مشاهده کردند که پس از ۲ هفته بهبود نیافت به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه کنند تا در صورتی که این مورد، سالک تشخیص داده شد زودتر درمان شوند و اثر این بیماری روی پوست باقی نماند.

وی با تاکید بر اینکه در زمان حاضر آمپول “گلوکانتیم” برای درمان عوارض سالک در استان اصفهان موجود است، اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان سال گذشته اقدامات بسیاری مانند چهار مرحله جَونده کشی برای مهار مخزن، چند نوبت سمپاشی در مناطق دارای پشه های ناقل سالک و توزیع اقلام حفاظت فردی بین مردم در مناطق آلوده را انجام داد.

دکتر رضا فدایی، درباره طرح تحقیقاتی برای تولید واکسن بیماری سالک توضیح داد: با آزمون علمی واکسن سالک در اسفندماه سال ۹۷ در استان اصفهان و فارس انجام شد و حدود دو هزار نفر در مناطق ورزنه و چند شهرستان استان فارس این واکسن را دریافت کردند که پس از مطالعات انجام شده و چهار سال پیگیری مشخص شد این واکسن شیوع سالک در مناطق سالک‌خیز را حدود ۷۰ درصد کاهش داده است و در حال حاضر نتایج این بیماری در حال بررسی بیشتر است.

دکتررضا فدایی: دهداری ها و بخشداری ها جهت جلوگیری از شیوع بیماری سالک هنگام جابجایی خاک و کود با شبکه های بهداشت هماهنگی کنند

وی درباره آماری که مدیریت بحران استانداری اصفهان اواخر سال گذشته درباره ابتلا به سالک در استان ارائه کرد، گفت: شاید آن زمان آمار به خوبی جمع بندی نشده بود اما اکنون آمار ما به روز است.

اصفهان یکی از استان‌های سالک خیز کشور به ویژه از نوع روستایی است که مناطقی مانند اردستان، نطنز، برخوار، شاهین شهر و میمه، اصفهان (مناطق جنوب و جنوب شرق)، نایین، کاشان و آران و بیدگل با جمعیت حدود ۷۰۰ هزار نفر با این پدیده مواجه هستند.
زمان اوج ابتلا به این بیماری از اواخر شهریور تا آبان است و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۸۷ تا کنون چندین برنامه را برای کنترل سالک اجرا کرده است.

وضعیت نامناسب ساماندهی زباله، نخاله و کود در اکثر کانون‌های سالک‌خیز استان، منازل متروکه متعدد در بافت شهری، اجرای پروژه‌های مسکونی و غیرمسکونی که در عمل موجب پیشروی انسان در عمق مناطق پرخطر شده است، جاری بودن فاضلاب روباز در برخی مناطق، مجاورت تاغ‌زارها با مناطق مسکونی و ساماندهی نکردن دامداری‌ها در سطح داخل شهرهای سالک‌خیز استان اصفهان از جمله مهم‌ترین چالش‌ها در عرصه بهسازی محیط مناطق سالک‌خیز استان اصفهان است.

پزشکان و کارشناسان معتقدند که سالک حاصل در کنار هم قرار گرفتن عوامل مختلف مانند موش ناقل، و سگ، پشه، انگل و انسان است و برای کاهش آن باید زنجیره بین این عوامل، گسسته شود.

محمد امین اقتصاد

انتهای پیام/*

نظرات
0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x