اجتماعی تصاویر چندر رسانه دسته‌بندی نشده فرهنگ و هنر

قالی کاشان خود را با پشم مرینوس رنگ طبیعی و طرح سجاده ای جهانی کرد

قالی کاشان خود را با پشم مرینوس رنگ طبیعی و طرح سجاده ای جهانی کرد

خبرنگار  پایگاه خبری احوال نیوز؛ دریادداشتی  از سلسله مقالات  “فهم نقش از میراث ناملموس ایران ” درباره قدمت قالی بافی درکاشان  وقالی کاشان نوشت: 

براساس منابع مستند و تاریخی شهر کاشان در دوران شاه­­ عباس مرکز بافت قالی ­های درباری بود و به دستور وی کارگاه­ های قالی بافی در این شهر برپا شد. به همین دلیل قالی ­های ابریشمی، نقره­ باف و زر­باف که به نام قالی شاه­ عباس معروف است به این محل نسبت داده می­ شود.

 قالی کاشان به  لحاظ تاریخی به دو دوره  تقسیم می شود، دوره ی طلائی و دوره ای که پس از  حدود دو قرن تعطیلی دوباره  کارگاه­ های قالی بافی این شهر آغاز به کار کردند.

قدیمی ­ترین قالی­ های کاشان  متعلق به قرن یازدهم هجری است؛ این قرن  عصر طلایی صنایع کاشان نامیده ­شده است. 

از ویژگی­ های فرش کاشان، بافت بسیار ریز و ظریف است و همین ویژگی باعث می­ شود نقش­ های به کار رفته حالت برجسته داشته باشند. زمینه ی اکثر قالی ­ها لاکی با حاشیه­ هایی به رنگ سرمه ­ای است. با وجود این­که امروزه قالی کاشان در اندازه و ابعاد مختلفی بافته می­ شود، شهرت آن به علت بافت قالی در ابعاد سجاده ­ای است. طرح­ هایی که در قالی کاشان استفاده می ­شود از طرح­های قالی­ های اصفهان اقتباس شده است، که از معروف­ ترین آنها طرح های : ترنج، محراب، گلدانی و درختی، شکارگاه، بته جقه­ای، سجاده­ ای و فرش پنج­­ پر می باشد.

گره قالی کاشان فارسی ­باف، و پشم مورد استفاده در این قالی پشم مرینوس است؛ حدود ۱۲۰ سال قبل در زمان حکومت قاجار مردی به نام ملا­حسن در شهر کاشان وارد­کننده ی  پشم مرینوس بود که پس از مواجه­ شدن با رکود صنعت، پشم ­های باقی­مانده را به کمک همسرش به قالی تبدیل کرد و از آن زمان استفاده از پشم مرینوس در بافته­ های این منطقه مرسوم است؛ به دلیل مرغوبیت این پشم قالی ­های دستباف کاشان سطحی بسیار نرم و مخملی دارند.

رنگرزی نخ­ ها نیز یکی دیگر از صنایع­ دستی مرتبط با قالی­ بافی در کاشان است که به­ صورت گیاهی انجام می­ شود.

اینکار با پوست گردو، پوست انار و برگ انگور انجام می گیرد و پس از تهیه رنگ به رنگرزان سپرده می شود تا  پشم ­ها را بوسیله این رنگ های طبیعی  به رنگ دلخواه تبدیل نموده و برای استفاده در کارگاههای قالی بافی کاشان به آنجا انتقال دهند. 

لازم به ذکر است که قالی کاشان در سال ۲۰۱۰ میلادی به فهرست میراث فرهنگی و معنوی بشر یونسکو افزوده شده است.

آذر کریمی

انتهای پیام/*

نظرات
0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x