دکتر مصطفی رضایی در هفته ملی سلامت: راهکار دولت برای ساماندهی سلامت جامعه و کاهش مشکلات و هزینه‌های مردم اجرای برنامه پزشک خانواده است

دکتر مصطفی رضایی در هفته ملی سلامت: راهکار دولت برای ساماندهی سلامت جامعه و کاهش مشکلات و هزینه‌های مردم اجرای برنامه پزشک خانواده است

علیرضا اقتصادپایگاه خبری احوال نیوز، به گزارش خبرنگار پایگاه خبری احوال نیوز، ظهر شنبه ۰۲/ ۰۳/ ۱۴۰۵ نشست خبری هفته ملی سلامت و هفته ملی بزرگداشت روز ملی جوانی جمعیت، با حضور دکتر مصطفی رضایی، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، دکتر حمید گله داری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان، دکتر پژمان عقدک، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دکتر مرجان مشکاتی، مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دکتر منصور شیری، مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، معاونین مرکز بهداشت و اصحاب رسانه در محل سالن امام هادی(ع)، معاونت بهداشت استان اصفهان برگزار شد.

دکتر مصطفی رضایی، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، ضمن راهکار برای برای بهبود شاخص های جمعیتی اظهار کرد: برای دستیابی به نتیجه ملموس، باید روی تقویت بنیان خانواده به‌ویژه در پنج سال اول زندگی زوجین و ارتقای امید به آینده تمرکز کنیم، و فرزندآوری محصول یک زیست اجتماعی امید بخش است که نهادهای فرهنگی و اقتصادی نقش اصلی را در آن ایفا می‌کنند.

دکتر مصطفی رضایی، ضمن شعار هفته سلامت تصریح کرد: برخی مداخلات بدون پایه علمی، دستاوردهای چند دهه اخیر نظام سلامت را با تهدید جدی مواجه کرده است. و بر اساس مصوبه این جلسه روزشمار هفته سلامت ۲۵ تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۵می باشد.

  1. جمعه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۵ «خانواده سالم، ایران جوان»
  2. شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۵ «تاب آوری نظام سلامت، مدیریت علمی در بحران»
  3. یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۵ «رسانه و تروجی علمی فرهنگ سلامت»
  4. دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۵ « خود مراقبتی و سلامت روان مبتنی بر دانش »
  5. سه شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ « پزشکی خانواده، نظام ارجاع، سلامت پایدار»
  6. چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۵ « تکریم شهدا و آسیب دیدگان تیم سلامت در جریان جنگ آمریکایی صهیونیستی در دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور»
  7. پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۵ « اهداء عضو، ایثار و فرصت زندگی»

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، با بیان اینکه شعار امسال هفته سلامت «سلامت پایدار با علم و اقتدار، ایران ماندگار» انتخاب شده است، تصریح کرد: متأسفانه با ورود برخی جریان‌های آگاهانه و سازمان‌یافته، محتواهای غیر علمی و خرافات راه خود را به حوزه سلامت باز کرده‌اند که این مساله منجر به بروز چالش در شاخص‌های سلامت و سرگردانی بیماران شده است.

دکتر مصطفی رضایی، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، تصریح کرد: امروزه شاهد رشد فزاینده زایمان در منزل بدون نظارت تخصصی و بر اساس توصیه‌های غیر علمی هستیم که عوارض جبران‌ناپذیری برای مادر و نوزاد به همراه دارد.

معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، ادامه داد: برخی القائات نادرست در عطاری‌ها یا فضای مجازی، موجب شده است تا برخی خانواده‌ها از واکسیناسیون فرزندان خود خودداری کنند که این امر می‌تواند سلامت جامعه را در آینده با مخاطرات جدی مواجه کند.

دکتر مصطفی رضایی، در همین ارتباط گفت: طب سنتی یک تخصص دانشگاهی و آکادمیک است که در چارچوب علمی فعالیت می‌کند اما آن‌چه ما با آن مخالفیم، اقدامات عطاری‌ها و افرادی است که بدون مجوز و تخصص، در امور درمانی مداخلات غیرقانونی دارند.

دکتر مصطفی رضایی، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، تاکید کرد: نظارت بر این واحدها جزو وظایف سازمان غذا و دارو و اصناف است و برخوردهای جدی قانونی باید در این زمینه صورت گیرد. و برای مقابله با خرافات و ارتقای سواد سلامت جامعه، باید محتواهای علمی توسط اصحاب رسانه ترویج شود.

دکتر مصطفی رضایی، در رابطه با پزشک خانواده عنوان کرد: راهکار دولت چهاردهم برای ساماندهی سلامت جامعه و کاهش مشکلات و هزینه‌های مردم اجرای برنامه «پزشک خانواده» است و این برنامه با اولویت شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد و قرار است از خرداد ماه در شهرستان شهرضا به‌صورت آزمایشی اجرایی شود. که در همین ارتباط اصحاب رسانه باید علاوه بر آگاه‌سازی مردم نسبت به فواید طرح پزشکی خانواده، اجرای تکالیف قانونی سایر دستگاه‌ها در حوزه «جوانی جمعیت» را به‌عنوان یک مطالبه عمومی از مسوولان پیگیری کنند.

دکتر مصطفی رضایی، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، در این ارتباط اظهار کرد: در قالب این طرح، هر سه هزار نفر تحت پوشش یک تیم سلامت (پزشک، مراقب سلامت و منشی) قرار می‌گیرند که یکی از مزایای آن، افزایش ساعات دسترسی به خدمات در نوبت‌های صبح و عصر است، همچنین با اجرای نظام ارجاع پرداختی هزینه‌های سرپایی، آزمایش و دارو برای بیماران به ۱۵ درصد کاهش می‌یابد و خدمات بستری برای افراد تحت پوشش این طرح در مراکز دولتی به‌طور کامل رایگان خواهد بود، و سلامت جامعه، جزو جدایی ناپذیر توسعه و پایداری کشور است و همکاری نهادهایی نظیر آموزش‌وپرورش، بهزیستی و رسانه‌ها برای مقابله با چالش‌های نوظهور نظیر اختلالات اضطرابی در نوجوانان و حمایت از سلامت روان، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

دکتر حمید گله داری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ضمن اشاره به سلامت و جوانی جمعیت با توجه به فشارهای اقتصادی و افزایش قیمت‌ها، اظهار کرد: در شرایطی که قیمت کالاها و محصولات افزایش می‌یابد، نظارت‌های ما در حوزه بهداشت باید با جدیت و شدت بیشتری انجام شود تا از بروز تخلفات احتمالی که سلامت مردم را تهدید می‌کند، جلوگیری شود.

دکتر حمید گله داری، ادامه داد: من در دیدارهای خود با مسوولان محلی و هیئت امنای مساجد نیز تأکید کرده‌ام که با توجه به شرایط اقتصادی، نظارت‌های بهداشتی ما باید به مراتب شدیدتر از گذشته باشد تا حقی از مردم تضییع نشود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تصریح کرد: وقتی ما تخلفات را شناسایی کرده و پرونده‌ها را برای برخورد قانونی به دستگاه قضا ارجاع می‌دهیم، آیا در آنجا نیز با همان شدتی که بازرسان ما عمل می‌کنند، برخورد می‌شود؟

دکتر حمید گله داری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در همین ارتباط افزود: وقتی از «اقتدار» در نظام سلامت سخن می‌گوییم، منظورمان تنها تولید واکسن یا دارو نیست؛ بلکه بخشی از این اقتدار باید در مواجهه قانونی با متخلفان و مداخله‌گران غیرمجاز در امور سلامت بروز کند، اگر برخورد قضایی متناسب با تخلف نباشد، نظارت‌های بهداشتی خاصیت بازدارندگی خود را از دست می‌دهند.

سپس دکتر منصور شیری، مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ضمن اشاره به نقش محوری استان اصفهان، به عنوان بازوی پاسخگویی ملی در سامانه ۱۹۰ و آغاز اجرای طرح ملی «خانواده توانا» در مناطق آسیب‌پذیر اظهار کرد: استان اصفهان به عنوان بازوی پاسخگویی ملی در سامانه ۱۹۰ و آغاز اجرای طرح ملی «خانواده توانا» در مناطق آسیب‌پذیر است.

دکتر منصور شیری، ضمن اشاره به گستردگی خدمات سلامت روان اظهار داشت: در غربالگری‌های انجام شده، بیش از ۱.۱۷ میلیون نفر از نظر شاخص‌های سلامت روان مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این میان، ۸۷ هزار نفر برای دریافت مداخلات تخصصی شناسایی و به مراکز ارجاع شدند.

مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ادامه داد: از مجموع حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰ روان‌شناس که در سامانه ۱۹۰ کشور فعالیت می‌کنند، ۵۰ نفر از متخصصان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند که بیشترین تعداد در سطح کشور محسوب می‌شود و کیفیت بالای خدمات همکاران ما سبب شده تا شهروندان از سراسر ایران، زمانی که با این سامانه تماس می‌گیرند به روان‌شناسان اصفهانی متصل شوند؛ این یعنی اصفهان به بازوی اصلی پاسخگویی ملی تبدیل شده است.

دکتر منصور شیری، مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تصریح کرد: ضرورت تحکیم بنیان خانواده از اجرای طرح سراسری «خانواده توانا» باید گفت که این طرح با ابلاغیه وزارت بهداشت اجرایی می‌شود، و به‌ طور اختصاصی برای زوجین جوان و به‌ویژه پنج سال نخست زندگی مشترک طراحی و در آن سعی شده با حفظ تعادل میان منطق، عشق و واقعیت‌های اقتصادی، مهارت‌های زندگی مشترک را ارتقا دهیم، و مربیان این دوره، آموزش‌های لازم را پشت سر گذاشته‌اند و امیدواریم تا ۱۵ مردادماه، اجرای طرح را به صورت ویژه در مناطقی که آسیب‌پذیری بالاتری دارند، آغاز کنیم، و مناطق هدف ما شامل خیابان امام خمینی (ره)، برخی مناطق در حاشیه شهر و مناطق شرق اصفهان می باشد و فرآیند انتخاب جوانان و زوجین برای حضور در این کارگاه‌ها در حال انجام است و به‌محض برگزاری و نهایی شدن آمار شرکت‌کنندگان، جزئیات تکمیلی را به اطلاع عموم خواهیم رساند.

دکتر منصور شیری، مسئول سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تصریح کرد: هدف اصلی این اقدامات، ایجاد شبکه حمایتی برای مادران و نوجوانان است، که در حوزه سلامت روان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تمرکز بر پیشگیری و شناسایی زودهنگام به دنبال کاهش آسیب‌های اجتماعی است و ما معتقدیم با آموزش‌های هدفمند و مداخلات به‌هنگام، می‌توانیم تاب‌آوری جامعه را در برابر چالش‌های پیش‌رو به‌طور چشمگیری افزایش دهیم.

سپس دکتر مرجان مشکاتی، مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اظهار داشت: پنجره جمعیتی ایران تا سال ۱۴۲۳ باز است اما کاهش مستمر نرخ باروری این خطر را ایجاد کرده است که این پنجره زودتر از موعد بسته شود.

دکتر مرجان مشکاتی، ضمن اشاره به مطالعات انجام شده و شکاف بزرگ میان تمایل و امکان فرزندآوری ادامه داد: بررسی‌ها نشان می‌دهد تمایل به فرزندآوری در میان زوجین وجود دارد، اما امکان آن به دلایل مختلف از جمله هزینه‌های معیشتی، ناامنی شغلی و فشارهای تحصیلی فراهم نیست و ما باید سیاست‌ها را به‌گونه‌ای تنظیم کنیم که نه تنها امکان، بلکه ارزش و لذت فرزندآوری در جامعه بازیابی شود، و با توجه به تجربه کشورهای موفق و ناموفق در این حوزه در کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی، علی‌رغم اختصاص بودجه‌های کلان و تسهیلات، به دلیل غفلت از زیرساخت‌های اجتماعی مانند هزینه‌های مهدکودک و امنیت شغلی مادران، برنامه‌ها به نتیجه مطلوب نرسید و در ایران نیز باید هماهنگی میان سازمان‌ها برای حل این معضل افزایش پیدا کند.

مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، افزود: در حال حاضر هشت نوبت مراقبت بارداری و سه نوبت مراقبت پس از زایمان به صورت رایگان توسط کادر بهداشتی ارائه می‌شود، و مراکز نفس (نجات فرزندان سقط) نیز از سال ۱۴۰۲ تاکنون، با موفقیت ۷۹ درصدی مشاوره‌ها، از یک هزار و ۱۳۹ مورد تقاضای سقط عمدی پیشگیری شده که منجر به تولد ۵۳۹ نوزاد سالم گردیده است، همچنین برای ترویج زایمان طبیعی، کلاس‌های آمادگی زایمان به صورت رایگان برای مادران و همسرانشان برگزار می‌شود.

دکتر مرجان مشکاتی، مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، از اجرای کامل طرح پزشکی خانواده و راهکار اصلی کاهش هزینه‌های بستری و درمانی اظهار کرد: ما در حال برنامه‌ریزی برای بهبود شاخص‌های مرگ‌ومیر مادران و نوزادان هستیم، البته این شاخص در حال حاضر در وضعیت مطلوبی قرار دارد اما برای موفقیت نهایی، باید روی تقویت بنیان خانواده در پنج سال اول زندگی زوجین و ارتقای امید به آینده تمرکز کنیم؛ چرا که تنها ۵۹ درصد از قانون حمایت از خانواده در حوزه اختیارات وزارت بهداشت است و سایر دستگاه‌ها نیز باید به وظایف خود عمل کنند.

به گزارش به گزارش خبرنگار پایگاه خبری احوال نیوز، لازم به یادآوری است، هفته سلامت ۲۵ تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۵ با شعار «سلامت پایدار با علم و اقتدار، ایران ماندگار» Together for Health, Stand for Science اعلام شده است.

انتهای پیام/*

نظرات
0 0 رای
Article Rating
اشتراک
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات
0
لطفا اگر نظری دارید برای ما ارسال کنید.x