اجتماعی استان اصفهان اقتصادی تصاویر جنوب چندر رسانه حراسان شمالی حقوق بشر خراسان جنوبی خراسان رضوی دسته‌بندی نشده دین و اندیشه شرق شمال غرب فرهنگ و هنر مرکزی یادداشت/مقاله/گفتگو/مصاحبه

فهیمه کریمی : پخت سمنو یک کار گروهی است و به دلیل اینکه ساعتها باید روی شعله باشد افرادی زیادی باید مشارکت داشته باشند و این آداب و رسوم سبب می شود تا افراد بیشتر در کنار هم باشند

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

فهیمه کریمی : پخت سمنو یک کار گروهی است و به دلیل اینکه ساعتها باید روی شعله باشد افرادی زیادی باید مشارکت داشته باشند و این آداب و رسوم سبب می شود تا افراد بیشتر در کنار هم باشند

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری احوال نیوز ، مراسم سمنوپزان درگذشته در اصفهان و خراسان برگزار می‌شده است، ولی این مراسم در اصفهان مربوط به مناطق کویری همچون نایین، اردستان و کاشان بوده که البته خوراسگان که قدمت آن به پیش از اسلام باز می‌گردد، محل اصلی اجرای این آیین است.

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

امروزه سمنو را با دو هدف تهیه می‌کنند که در بیشتر اوقات، هدف دومی، منظور نخستین را نیز در برمی‌گیرد. اگر به صورت ساده و بدون نیت ویژه‌ای و تنها به منظور قرار دادن در سفره هفت_سین باشد که تقریبا ۶ روز مانده به عید نوروز مقدمات پخت سمنو را فراهم می‌کنند.

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

اما اگر فردی نیت نذر کرده باشد برای ادای نذر مراسم خاصی را برگزار می‌کند.صاحب نذر و بانی پخت سمنو را از پیش خبر می‌کنند و او را از نیت و تصمیم‌شان مبنی بر آوردن بعضی لوازم مورد نیاز سمنو مانند بادام، گردو،‌ پسته و فندق و یا حتی آرد، خبر می کند
۲۲ روز قبل گندم را شسته و خیس می کنند و روی آن را با پارچه سفیدی می پوشانند، بعد از ۲۰ روز گندم که جوانه زد را تکه تکه کرده و عصاره آن را در دیگ های بزرگ مسی ریخته و روی شعله قرار می دهند و پس از ساعتها هم زدن با اضافه کردن آرد در مرحله آخر، سمنو تهیه می شود.

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی


در واقع پخت سمنو یک کار گروهی است و به دلیل اینکه عصاره جوانه گندم ساعتها باید روی شعله باشد تا به سمنو تبدیل شود افرادی زیادی باید مشارکت داشته باشند و مرتب این مواد را هم بزنند تا تهیه شود و این آداب و رسوم سبب می شود تا افراد بیشتر در کنار هم باشند.
گرچه سمنو یکی از سین های سفره هفت سین است اما به دلیل دارا بودن مواد مغذی و مفید، یک خوراکی مفید و دارای خواص است.
سمنو نه تنها در ایام نوروز بلکه در سایر ایام سال تهیه می شود اما در آستانه سال نو تولید و تهیه این خوراکی به اوج خود می رسد.

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

پرسش دختر از مادر جهت پخت سمنو از اَشْرَف‌ُ‌الدّین‌ِ گیلانی‌ِ قَزْوینی (۱۲۸۸-۱۳۵۲ق)، معروف به نسیم‌شمال، شاعر و روزنامه‌نگار دورهٔ مشروطیت.

عکس مراسم سمنو پزان از فهیمه کریمی

ننه جون من سمنو می‌خواهم

یار شیرین دهنو می‌خواهم

عاشقم من به لقای سمنو

سر و جانم به فدای سمنو

سمنو خوب تر از جان من است

سمنو شیره‌ دندان من است

من که در مطبخِ تو آشپزم

سمنو را به چه شکلی بپزم؟

ننه جون ارث به اولاد بده

سمنو را تو به من یاد بده

دختر ای ماه پسندیده من

ای رُخَت روشنی دیده من

سمنو کار تو تنها نبود

دیگ و اسباب در این جا نبود

اولا دیگ بزرگی باید

گندمِ سبزِ سترگی باید

جمع باید بکنی مردم را

آب باید بکشی گندم را

ذره‌ای خاک نریزد در دیگ

چشم ناباک نیفتد بر دیگ

جمع گردند ز نِسوان و بَنات

دور دیگ سمنو با صلوات

بنشینند همه، سُبحه به کف

پیش دیگ سمنو صف در صف

سمنو رخت به مینو بکشد

مَلَک از اوج فلک بو بکشد

تا که دیگ سمنو جوش کند

عَم قِزی، خاله قِزی، نوش کن

نسیم شمال

عکاس و خبرنگار فهیمه کریمی

انتهای پیام/*

نظرات
0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x